Praca w przemyśle spożywczym jest bardzo odpowiedzialnym zadaniem. To jakiej jakości jest żywność, wpływa bowiem bezpośrednio na zdrowie konsumentów. Z tego też względu dba się o każdy najmniejszy szczegół, między innymi o odzież, jaką noszą pracownicy. Powinna ona zapewniać pełne bezpieczeństwo wytwarzanych produktów. Tego typu ubranie jest zazwyczaj śnieżno białe, aby móc również kontrolować jego stopień zabrudzenia. Odzież ta nosi specjalistyczną nazwę – HACCP.
Odzież HACCP – potencjalne zagrożenia
Odzież HACCP musi chronić żywność przed czterema podstawowymi zagrożeniami. Jakimi? Mikrobiologicznymi, takimi jak wirusy oraz bakterie. Kolejnym zagrożeniem są zagrożenia fizyczne, czyli kawałki szkła w jedzeniu lub jakichś ostrych przedmiotów. Zagrożenia chemiczne wiążą się z przedostawaniem się do żywności metali ciężkich, nawozów itp. Ostatnim typem zagrożeń są natomiast biologiczne, które mogą stanowić przykładowo odchody ptaków. Są to cztery najważniejsze grupy, w skład których wchodzą wszystkie potencjalne niebezpieczeństwa związane z żywnością.
Odzież robocza dla przemysłu spożywczego musi być w pełni bezpieczna i chronić przed przedostawaniem się takich przedmiotów oraz substancji do pożywienia. Dlatego zazwyczaj nie posiada ona żadnych kieszeni, w których mogłyby się znajdować jakieś rzeczy czy też luźnych elementów, przykładowo guzików.
Odzież HACCP wymagania ma bardzo wysokie. Jednak nie tylko odzież dla przemysłu spożywczego jest nimi obarczona. Takie ubranie muszą nosić również pracownicy zatrudnieni w sektorach hotelowych, w restauracjach czy też w firmach cateringowych. Wszędzie tam, gdzie personel ma bezpośrednią styczność z żywnością. Oczywiście odzież robocza HACCP jest poddawana ścisłym kontrolom ze strony sanepidu. Ubrania robocze HACCP zawsze muszą być w odpowiednim stanie, powinny być nienagannie czyste i poddawane odpowiedniej pielęgnacji. Między innymi należy je prać w wysokich temperaturach, aby pozbyć się zagrażających żywności bakterii.
Wynajem, serwis i pranie odzieży HACCP
Odzież robocza HACCP dla ochrony żywności, musi spełniać wyjątkowe wymagania dla odzieży pracowniczej. Kupić ją można w wielu hurtowniach oraz sklepach BHP. Odzież robocza zgodna z HACCP podobnie jak każdy inny rodzaj odzieży roboczej, powinien być dostarczony pracownikom bezpośrednio przez pracodawcę. Musi on zagwarantować najwyższe bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym, ponieważ to jego działania podlegają ewentualnym wyrywkowym kontrolom. Taka odzież gastronomiczna nie musi być jednak przez pracodawcę kupowana na własność. Łatwiejszą opcją jest jej wynajmowanie, z zagwarantowanym cyklicznym praniem oraz serwisowaniem. Wówczas to zewnętrza firma odpowiada za kwestię czystości i bezpieczeństwa odzieży, a firma może skupić się na wykonywaniu swoich podstawowych zadań. Przedsiębiorstwem, które oferuje tego typu funkcjonalne usługi, jest między innymi firma STAPOL. Jej ofertę można znaleźć pod linkiem: https://stapol.pl/baza-wiedzy/36-odziez-haccp-odziez-dla-ochrony-zywnosci).